kawan.sahabat.

awk2.. tenkiu sbb clik =)

awk2..tenkiu sbb clik =)

Wednesday, January 19, 2011

cikgu terhangat di pasaran...

salam..hohoh..
petang n indah.bebudak2 sume g bersenam tp aku berkurung dlm bilik.
ok.rasa x ptt...so aku bersenam jari je la. tulis blog!
td aku berblogwalking..berjalan2 melintas alam maya..wah sungguh pandai manusia berkata2..aku suke =)
kn best kalu lecture note guna ayat sempoi cm ayat kat blog.xada la aku mgntuk dlm kuliah ..aishhhhhhh...
contohnya:

ayat kuliah : kanak2 mempunyai potensi yg berbeza dalam mengmbangkan bakat mereka ada.

ayat blog : knk2 ni power jgk. sume ada bakat.tp bakat dye org x sama taw.. bakat mereka seperti menari, menyanyi n menangis! erk!

korang tgk ayat blog 2.haa..senang sikit nk faham kn. ape yg dia nk sampaikn ttp ada.tp x guna ayat skema
kan.tp nk wat cm ne. kalu aku nk lecture note cmtu harus lah aku jd pensyarah dlu.oh! no!

ape yg aku nk cite kat sini ialah/adalah (xtaw mane 1 betul..keh2) tentang peranan guru dlm menarik minat pelajar..hoho.. mmg la blaja rajin2 tu penting tp bg aku cara penympaian sorang guru 2 pn penting jgk dalam melahirkan generasi yg cintakan ilmu kerana pelajar adalah aset terpenting negara untuk membangunkan sebuah negara yg cemerlang gemilang dan terbilang! oh!mcm  ayat karangan spm dulu..

td tgh lepak2 layan belog korang ( eh, korang hanis zalika n fatin suhana kn?..ok bukan.hehe), tetibe je membe aku col....membe aku sorang ni merungut dia bosan kat kuliah. dgr lect dia membebel tah pape. tibe je dia kuar ayat
" hey jue, nanti ko mengajar jgn la bg pelajar ko bosan ok.jgn biar pelajar ko jd cm aku! "
errr...terkedu aku. trasa tanggjawab yg bakal aku galas t. bebudak skrg... skolah rendah pn dah memandai komen2 cikgu. hohoh..bebudak alam siber la katakan..


ok.kat sini aku nk senaraikan ciri2 cikgu yg aku sk zaman skol dulu. xkira la cikgu laki ke pmpuan. tp aku rasa ciri2 cikgu cm ni lah TERHANGAT D PASARAN!


1- bukan sekadar mengajar
eh. apakah? kalu x mengajar nk wat pe kan. bukan ke tugas guru sbgai pengajar.? maksud aku , aku sk cikgu yg ada sense of humor.pandai wat lawak.boleh wat pelajar gelak2..best kan..kalu time kat INTEK cikgu hamidi lah.dia mgajar bio. time dye ni mmg untuk blaja + gelak..best woo.x kering gusi..ada je lawak dye bagi. ag 1 aku sk cikgu yg pandai bg nasihat. murid2 ni susah sikit nk insaf. kdg2 murid2 ni xtaw ape tujuan dye org belajar. xtahu tntang cabaran masa depan. so kat sini cikgu cm ni amat di perlukan. cikgu cm ni blh wat kite sedar tentang penat lelah mak ayah kite bekerja untuk bg kite kesenangan + bg taw ape yg bakal kite hadapi kalu kite gagal dlm pelajaran + gtaw kat U nanti ramai lg awek2 n pakwe2 yg nsem dan cute dan pandai! so, xpayah la menggatai nk couple kat skolah ok!errr...cikgu yg aku sk dgr dia nasihat dulu ialah cikgu suriyati n cikgu zaini..cikgu laen, masuk tliga kanan kuar tlinga kiri..hehehe..

kalu zizan raja lawak jd cikgu fizik aku..hehe..best woo


2-bergaya.kemas
ok! ni penting.love at da first sight! hehe..cikgu suriyati, teacher wan munirah n cikgu rafuad! u all mmg stylo.cikgu yg bergaya + kemas ni dapat bg inspirasi kpd pelajar n membantu pelajar supaya x mengantuk. korang bygkan la blaja subjek addmat yg payah 2 dgn cikgu yg cute + kemas bergaya. addmata yg kusut 2 pn blh jd semudah  A B C taw! haha..lg student ni sk jugde pakaian cikgu ( aku lah antaranya..keh2 ), x kira la kat kelas ke, padang ke or majlis2 ilmu, cikgu harus la berpakaian kemas n bergaya. bergaya bukanlah menjolok mata ok! bile tgk cikgu kemas je..jiwe ni tibe je jd tenang..ce bayang kan cikgu kusut masai + asik pakai baju sama n ajar subjek sejarah! uh! x ke jiwe kacau???


hana tajima jd cikgu ajar bi..ok..cmfirm aku sk kelas bi =)


3-marah dgn kasih sayang
errr? ada ke marah dgn kasih syg? ok.jawapannya ada. korang bayangkan la, mak ayah korang marah. mstilah marah sbb syg kn.xkn marah kalu korang x wat salah. n mak ayah korang 2 marah dgn penuh kasih syang. x ada nyer cakap bodoh sial kat korang kn.. ( kes2 terpencil maybe ada kowt ). dulu kat skolah aku ada cikgu yg bernama cikgu asmui @ GPK HEM INTEK dulu. aku rasa 1 kuantan kenal kowt..wah..hebat 2..hehe..cikgu ni bab mendenda + merotan mmg dye punyer kepakaran lah. n aku rasa kat skol dulu bape kerat je yg x penah kene rotan dgn dia. aku x yah citer la. ni..tapak tgn kanan dan kiri menjadi saksi! haha..tp yg special tntang cikkgu ni, even dye marah pn org ttp sayang dia. sbb kite tahu dye marah 2 bukan bermaksud dia benci or bengang dgn kite. tp dgn tujuan mendidik n nak kite jd manusia berguna. cikgu ni old skol punyer... salah jer... rotan! rotan 2 babe!..tringat dulu aku n membe2 penah kene denda round padang, mlm2  10 kali kowt. pastu kene rotan kat tgn sbb kantoi tgk FIFA masa prep. ok..bile terkenang hal 2 sweet gler..=)) x sabar nk cite kat anak aku t..keh2...

  gmbar mahal ni..asma...tengku..dilah..erna..korang ada?? haha




ok..byk lagi yg terhangat tp aku ada keje...lean kali aku citer ag.
nk pekena rocai kat kafe =) tata.

11 comments:

syazwa said...

1st komen.!

syazwa said...

haha... cikgu2 ku...

igt dulu ckgu rasimah pesan... org pmpuan slalu2 laa tgk cermin lau x mau ngantok taim die..

syazwa said...

pandai2 nk idop nak survive ngaja ank murid korang kang

ahaks.

ak gerenti ank murid kite same ngn perangai kite
which i mean, :

MENDENGAR KATA
BAIK
RAJIN

heheh

syazwa said...

tu pesan warden kesayangan kaw tu zue...

cmane ko buat kt ckgu tu, cmtu gk a ank murid kite buat

sempat agi kot tobat blajo kt mktb ni. hee

cikkurekure said...

haha tetibe rindu sekolah! sekolah koraglah zue,tgku.

em aku pon ingat ag cikgu zaini n cikgu suriati cakap :"mse kat u t la nk bercinte sakan"
maslhnye aku xde pon. cikgu tipu ke weyh? haha :p

yeah. aku kne jugak round 10 mlm better dri round siang yg pnas!

si para para said...

hehe cekgu pun kena laju dari budak2..
lumba lari pun nk kena laju..
bawak kete kena laju tak eh?

budak sekarng dah kedepan..
jadi cikgu pun kena kedepan.
kedepan tu ke mana?

cik jue said...

tg...hahaha...
pesanan cg rasimah 2 aku dgr smpai skrg. asal mls je aku tgk cermin hg x ingt da lect kat depan...keh2

asma ~ cikgu x tipu. tp maybe ko dah kapel kat skol dulu kowt..erm..tggu sem akhir la t putera katak ko akn muncul...hehe

para2~ cikgu harus ke depan dlm semua bidang..termasuk lah race! aww

Qatrun said...

yg aq xthn tgk tu....seap ade gmbo ngn bpaktiri..fuhlamak.....teror la ko....keh3

cik jue said...

hahaha..gmbar paling mahal 2..aku x pnh lg upload dlm mane2 laman soSIAL..keh2

syazwan safwan said...

nanti kita la kene jadi cikgu2 tu..haha..

mysterious_someone said...

erm... jeles tgk gmbo ko ngn cg asmui.. hehehe.. windoo r zmn skoloh..